Foto: Diana González. Urbanització Cal Pinyot

Una plaga està acabant amb nombrosos arbres a la Catalunya central

L’associació de propietaris/es forestals Entorns de Montserrat fa una crida als propietaris/es per fer front comú per a frenar la diplòdia.

L’associació de propietaris/es Entorns de Montserrat està localitzant tots els propietaris/es del municipi de Sant Salvador de Guardiola, que estan sobre terrenys rústics per tal que, a través de l’associació puguem actuar per erradicar aquesta plaga forestal que està matant els pins i que afecta unes 100ha de boscos.

Foto: Diana González. Urbanització Cal Pinyot

La diplòdia va ser a causa d’una pedregada que va haver-hi el passat mes d’agost. Els arbres ja estaven amb un alt nivell d’estrès hídric per les condicions de sequera.

La debilitació dels arbres amb el mal que li va fer la pedregada han pres un fong que normalment ja hi és a l’ambient. 

La diplòdia ha afectat moltíssim els arbres, perquè estaven ja debilitats i no es podien defensar. Això ha fet que la mortalitat dels pins sigui bastant alta en una zona de 100ha. Hi ha zones que la seva afectació és del 100% dels arbres i d’altre que és el 50%, del 30 o del 40%.

Per tal que els propietaris/ puguin beneficiar-se de les feines forestals, s’han de donar d’alta de l’associació. Els propietaris forestals que estan al camí de ca la iaia ja s’han fet membres o estan en tràmit de fer-ho. També s’està parlant amb aquelles persones que tenen finques rústiques dintre d’urbanitzacions que estan en sòl rústic, el cas dels Graells i el cas del Pinyot.

Esperem que en un parell d’anys puguem tenir el màxim de propietaris que vulguin fer treballs forestals a través de l’associació i amb la subvenció de la Diputació de Barcelona.

L’Associació Entorns de Montserrat està present als municipis de Castellbell i El Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Vacarisses, Viladecavalls, Ullastrell i El Bruc.

Més informació: entornsdemontserrat@boscat.cat

Link a notícies relacionades:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/la-plaga-de-la-diplodia-fa-augmentar-el-risc-dincendi/video/6214392/?ext=SMA_WP_F4_CE24_

https://www.ccma.cat/324/que-es-la-diplodia-la-plaga-que-deixa-tocats-de-mort-els-pins-dels-boscos-catalans/noticia/3205514/

https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/107012/diplodia-arbrat

Etiquetes