Foto: Diana González. Pont de Vilomara i Rocafort

Més de 60 persones de Pont de Vilomara contribueixen a la recuperació del bosc cremat

Acompanyem a les famílies de l’Institut Escola Pompeu Fabra per explicar els treballs de restauració forestal i fem un acte simbòlic per impulsar el retorn del bosc.

El passat dissabte 25 de febrer vam acompanyar a les famílies de Pont de Vilomara al bosc incendiat, convidats per l’Institut Escola Pompeu Fabra, en el marc de la seva Festa major i el projecte de centre “refent camins” sobre l’incendi del passat juliol

Van ser 1.455 ha arrasades pel foc al juliol del 2.022. Una tragèdia natural i social. La gran majoria dels espais naturals cremats pertanyen a propietaris de l’associació Valls del Montcau i de l’associació Entorns de Montserrat, membre de BOSCAT. L’associació, amb la Diputació de Barcelona i els ajuntaments afectats, impulsen un projecte de restauració de la zona afectada per l’incendi.

A la visita, vam explicar els passos que s’estan seguint per recuperar el territori cremat i que consisteixen principalment, a retirar part dels arbres cremats i protegir el sòl fèrtil. 

Hem acabat amb una acció conjunta que ha consistit a cobrir el sòl amb palla per protegir-lo i al mateix temps nodrir-lo. És el 1er pas per aconseguir que hi creixi la vegetació.

Foto: Diana González. Pont de Vilomara i Rocafort

Malgrat la creença general de que per recuperar un bosc cremat el més adient és plantar arbres, hem explicat a la visita que això no sempre és necessari i ni a tot arreu

El pi blanc és l’espècie que predominava al bosc de Pont de Vilomara i quan crema, “planta” els futurs arbres deixant anar les llavors de les pinyes. Aquestes pinyes estan sempre tancades quan el pi es viu i només s’obren quan el pi crema (pinyes seròtines). Els pins que neixin d’aquestes llavors seran arbres amb més probabilitats de sobreviure, estan 100% adaptats al medi. 

D’altra banda, el pi blanc és una espècie que ens interessa molt amb la situació actual, perquè és l’arbre més preparat pel canvi climàtic: és el més resistent al foc i a la sequera.

Amb paciència i fent accions per evitar la pèrdua de la primera capa de sòl fèrtil, com la que vam fer el passat dissabte, el bosc es regenerarà per si mateix. Això no treu que en algunes zones sí que caldrà plantar arbres.

Foto: Gerard Girbau. Pont de Vilomara i Rocafort

En aquests moments, estem estudiant la possibilitat de que els estudiants de l’IE Pont de Vilomara puguin participar el proper curs en les tasques de restauració dels espais cremats, així com, en tasques de gestió forestal preventiva per conèixer de primera mà què podem fer per evitar els incendis. 

Aquestes accions afavoriríen el compromís i participació de les persones que viuen al territori amb la cura del mateix, així la sensibilització envers la necessitat de la gestió forestal per a prevenir incendis i adaptar el bosc al canvi climàtic.


Més informació:

Projecte “Refent camins” de l’IE Pompeu Fabra de Pont de Vilomara

Notícia al Nació Digital “L’Institut-Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara visitarà el bosc cremat l’estiu passat”

Etiquetes