Estudiem la vinculació entre el sector forestal i vitícola en la primera visita en el marc del projecte EVECSA

En el marc del projecte EVECSA, aquest dilluns 15 de juliol de 2024 vam visitar el Celler Abadal, per començar a veure la relació entre el sector forestal i el sector agrari, per posteriorment desenvolupar-ho dins del marc educatiu del projecte envers al canvi climàtic.

 

El projecte EVECSA

Quan parlem del projecte EVECSA es tracta de l’Agricultura Intel·ligent pel Clima, pretén capacitar els treballadors actuals i futurs del sector agrari europeu perquè adoptin mesures climàticament intel·ligents.

El projecte pretén construir ecosistemes sòlids d’habilitats mitjançant la creació de Comunitats de Pràctica (CoP), per aquest motiu s’han establert sis Centres d’Excel·lència Professional (CoVE’s).

Des del CoVE format en el nostre territori, els participants cooperarem per enfortir la qualitat, rellevància i l’atractiu de l’oferta d’aprenentatge professional orientat a l’agricultura intel·ligent pel clima. En aquest CoVE hi formem part l’Escola Agrària de Manresa, el centre BETA de la Universitat de Vic i BOSCAT.

 

La visita al Celler Abadal

Avui dia, el Celler destaca per la seva gestió sostenible, utilitzant cobertes vegetals i bestiar per mantenir el paisatge. Incorporen tecnologia avançada per controlar la humitat i temperatura del sòl, optimitzant l’ús de l’aigua en un context del canvi climàtic.

Amb 400 ha de bosc, 40 ha de vinya, 6 ha d’olivera i 70 ha de cereal, combina tradició i innovació per produir vins de qualitat i conservar el paisatge.

No obstant, el motiu de la nostra visita va ser l’ús de les cobertes de biomassa a les vinyes.

Aquestes tenen la funció de millorar la gestió del sòl, prevenir l’erosió, ajudar a la filtració de l’aigua i actuar com a manta tèrmica. Aquests cobertes poden regular la temperatura del sòl i mantenir-ne la humitat, promovent un sòl microbiològicament actiu i sa.

A més, les cobertes de biomassa tenen altres avantatges, com per exemple:

  • Millora de la filtració d’aigua: Les cobertes ajuden a filtrar l’aigua al sòl, cosa que és especialment beneficiosa en zones humides.
  • Prevenció de l’erosió: La presència de cobertes redueix l’erosió del sòl, mantenint-ne la integritat.
  • Manta tèrmica: Actuen com a manta tèrmica, ajudant a mantenir una temperatura del sòl més estable.
  • Promoció de la competència entre fongs: Això ajuda a mantenir els fongs beneficiosos i reduir els patògens.
  • Possibilitat de treballar immediatament després de la pluja: Amb cobertes, es pot accedir al terreny per treballar sense compactar el sòl.

 

En resum, les cobertes de biomassa a les vinyes tenen importants beneficis per a la salut del sòl i la gestió de l’aigua, però requereixen una gestió acurada per evitar l’augment del risc d’incendis. A diferència de la coberta vegetal, la coberta de biomassa incorporada en les vinyes no genera problemes de competència per l’aigua.

 

Donar les gràcies a en Miquel Palau i a Vins Abadal per acollir-nos i fer-nos gaudir amb aquesta experiència enriquidora en les seves vinyes.

Etiquetes