Regeneració post incendi a Pont de Vilomara

L’associació de propietaris forestals Valls del Montcau recupera la finca de Les Generes de l’incendi de Pont de Vilomara que va tenir lloc el passat juliol del 2.022, a la Catalunya Central.

Els treballs han consistit a tallar la vegetació cremada i deixar les restes trossejades a terra. Amb aquest tipus d’actuació el que es vol aconseguir és:

1. La recuperació de la coberta vegetal
2. Reduir l’erosió
3. Evitar la pèrdua de nutrients

La protecció del sòl és molt important, ja que és el recurs que permetrà l’establiment d’una coberta forestal a curt i llarg termini i la recuperació dels serveis ecosistèmics associats.

Els incendis forestals comporten una pèrdua de la coberta vegetal, però també una transformació de l’estructura del sòl en fer-lo molt susceptible a l’erosió i a la degradació.

La degradació de l’estructura superficial del sòl, afegida a l’arrossegament de les cendres, origina una compactació que impedeix la penetració de l’aigua i en redueix el contingut d’humitat, fet que pot afectar la regeneració i recuperació de la vegetació arbrada de la zona.

Amb aquesta tallada el que fem és crear una capa protectora amb l’escampat de les restes
forestals.

L’actuació en aquesta finca es fa en el marc del Pla de restauració del incendis de Pont de Vilomara, que va afectar 1.806ha de la Catalunya Central, gràcies al conveni de col·laboració entre l’associació de propietaris Valls del Montcau, l’Associació de propietaris Entorns de Montserrat, els ajuntaments de Pont de Vilomara i Rocafort, Manresa, Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet i Talamanca i que financia íntegrament la Diputació de Barcelona.

Etiquetes