L’esperit de cooperació entre les associacions i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha estat el protagonista d’una assemblea que serà recordada per la bona sintonia i la visió compartida

Amb la mirada posada en el gran potencial bioeconòmic i social de la gestió forestal, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT) va celebrar el passat dissabte 27 de maig la seva Assemblea General al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, en un ambient distès, familiar i positiu.

Enguany, l’associació de propietaris forestals Valls del Montcau va ser l’amfitriona i va comptar amb la presència de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Sra. Teresa Jordà, i la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, la Sra. Anna Sanitjas. També ens acompanyarà l’alcaldessa de Sant Fruitós de Bages, la Sra. Àdria Mazcuñan.

Hi van assistir la majoria de les 25 associacions forestals que formen part de BOSCAT en un any decisiu per a la sostenibilitat dels boscos a Catalunya: per una banda, la situació de sequera continuada, degut en part al canvi climàtic, ha disparat les alertes de risc d’incendi i de plagues; per una altra banda, es comença a reconèixer el gran potencial dels boscos, els seus beneficis ecosistèmics i el seu potencial bioeconòmic.

L’assemblea es va iniciar amb un interessant i ric debat amb la Consellera on les associacions van poder intervenir i interpel·lar per fer palès quines són les dificultats actuals dels propietaris forestals.

La Consellera va declarar que “aquesta ha de ser la legislatura dels boscos” i va reconèixer que l’excés de normativa no ha aportat solucions pràctiques, tot el contrari, excés de densitat de les masses, pèrdues de pagesos i ramaders.

D’altra banda, es va mostrar a favor que “la societat ha d’entendre la importància de, mantenir, i si cal pagar, els mosaics agroforestals, que aquests són la base del país“.

En acabar, les associacions van conèixer tot el treball que ha fet la Federació durant el 2.022 i els objectius i pla de treball del 2.023.

Es va presentar de forma extensa el Bosc Social, un dels projectes rellevants que ha agafat molta força a BOSCAT i que les associacions van rebre molt positivament. També es va presentar el projecte Nactiva, en el qual BOSCAT participa per obrir la possibilitat de que les empreses inverteixin en capital natural.

En acabar, els assistents van poder gaudir d’una visita guiada al magnífic monestir i un dinar gràcies al suport de Món Sant Benet i la Fundació Catalunya La Pedrera.

Etiquetes